vineri, 25 aprilie 2014

Cuirasatul japonez Yamato

     Cuirasatul japonez Yamato (大和), numit după antica provincie japoneză Yamato, a fost un cuirasat din clasa Yamato care au servit Marina Imperială Japoneză în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ea și nava soră a ei, Musashi, au fost navele de luptă cele mai grele și mai puternic înarmate construite vreodată, cu un deplasament de 72.800 de tone la sarcină maximă și înarmate cu nouă tunuri principale de 46 cm. Dar nici cu toate acestea, acest cuirasat nu au supraviețuit războiului.
     Comandându-se în mod oficial după o săptămână după atacul de la Pearl Harbor la sfârșitul anului 1941, Yamato a fost conceput pentru a contracara numeric superioara și vasta flotă de cuirasate din Statele Unite, principalul rival al Japoniei din Pacific. De-a lungul anului 1942 ea a servit drept navă amiral a Flotei Combinate Japoneze, și în iunie 1942 amiralul Isoroku Yamamoto îndepărtă flota de la conducerea ei în timpul dezastruoasei Bătălii de la Midway. Musashi a preluat funcția de navă amiral a Flotei Combinate la începutul anului 1943, și Yamato și-a petrecut restul de ani și o mare parte din 1944 circulând către bazele navale majore japoneze din Truk și Kure, ca răspuns la amenințările americane. Deși ea a fost prezentă la Bătălia din Marea Filipinelor în iunie 1944, Yamato nu a jucat nici-un rol în luptă. Singura dată când ea a tras cu tunurile ei principale în țintele teritoriului inamic a fost în octombrie 1944, când a fost trimisă să atace forțele americane invadatoare Filipine în timpul Bătăliei din Golful Leyte.

     În anul 1944 echilibrul de forțe navale din Pacific s-a întors decisiv împotriva Japoniei și, până la începutul anului 1945, flota japoneză a fost mult mai sărăcită și amenințată de lipsa combustibilului în insulele de japoneze, limitând posibilitatea de mișcare a flotei. În aprilie 1945, într-o încercare disperată de a încetini înaintarea aliată, Yamato a fost trimis într-o călătorie cu sens unic la Okinawa , unde i s-a ordonat să apere insula de invazia americane și să lupte până la distrugere. Deplasarea sa a fost deranjată și încetinită la sud de insula Kyushu de submarine și avioane americane, și la 7 aprilie a fost atacată și scufundată de bombardiere și bombardiere torpiloare cu pierderea celor mai mulți dintre membrii echipajului ei.


tipul navei cuirasat
lungime totală 263,2 m
lățime 38,9 m
adâncime chil 10,3 m
viteză 27 noduri (50 km/h)
echipare 4 turbine de aburi, 4 elice
putere 150.000 CP (110MW)
rază de acțiune 13.334 km cu v=30km/h
avioane 6 hidroavioane tip F1 M2 PETE sau
bărci două bărci 17 m /150 CP, alte 12 mai mici
radar tip 21 KAI 3 /25 - 30 KW/
rază radar 120 Km grup de avioane sau 70 Km un avionNiciun comentariu: